Як правильно написати рецензію на дипломну роботу

Здавалося б, диплом на руках, і що ще потрібно? А ні. Без рецензії вас не допустять до захисту. Часто ми забуваємо про її існування, і в останній момент панічно шукаємо, хто, де і як може допомогти. Однак від рецензії багато залежить, тому поставтеся до питання серйозно.

Що таке рецензія на дипломну роботу?

По своїй суті та смисловим значенням рецензія – це відгук. Ось так просто. Але він має бути аргументованим, об’єктивним і грамотним. Це вже складніше. Крім того, рецензія передбачає не просто використання категорій «добре/погано/нормально», але і всебічний, короткий аналіз змісту диплома.

Отже, запам’ятайте про рецензію наступне:

  • обов’язковий документ;
  • письмовий примірник встановленої форми;
  • готується мінімум за два тижні до захисту;
  • описує переваги, сильні сторони і недоліки диплому;
  • містить практичні рекомендації.

І найважливіше. Об’єктивність, звичайно, понад усе, але рецензія на диплом повинна бути позитивною. Інакше захист не відбудеться або провалиться. Тому спочатку підходьте до написання диплому з усією відповідальністю, щоб уникнути несподіваних сюрпризів від рецензентів.

Структура рецензії до диплому

Такий документ як рецензія не може представляти собою твір на вільну тему і нестримний політ думок критика. Відгук, супроводжуваний оціночними категоріями, повинен складатися у відповідності зі встановленою структурою:

  1. Оформлений за стандартами титульний аркуш.
  2. Заголовок (найменування), із зазначенням теми диплому.
  3. Вступна частина (вступ), в якому описується виконана робота і вказується практична основа.
  4. Основа рецензії, що включає опис і розбір всіх параграфів і розділів, перелік сильних і слабких характеристик роботи.
  5. Заключна частина з підбиттям загальних підсумків. Це вердикт, в якому проставляється оцінка і позначається, студент допущений до захисту, чи ні.

І, звичайно ж, як і будь-який документ, рецензія скріплюється підписом і печаткою тієї структури, до якої відноситься рецензент. Правилами обмежений максимальний обсяг рецензії – два аркуші. При цьому неприпустимо зводити аргументи до мінімуму і обмежитися в оцінці одним-двома реченнями.

На кожній рецензії має бути проставлений підпис та печатка рецензента. Без цих атрибутів документ не має юридичної сили.

Рекомендації до написання рецензії

Позитивна і якісна рецензія – це результат дотримання шести правил. Вони ж є етапами підготовки документа:

  1. Опис актуальності теми диплому. Трьома реченнями, суворо дотримуючись наукового стилю, аргументується суть обраної теми, вказуються способи вирішення таких проблем.
  2. Виявлення цілі. У цьому розділі автор рецензії обробляє ключову мету дослідження на предмет її відповідності спочатку заданої установці. Ось така складне за описом формулювання вміщується в 2-3 речення.
  3. Опрацювання структури.
  4. У рецензії коротко описуються всі структурні елементи диплому, зазначається їх загальна кількість і цифри окремо по кожному пункту.
  5. Перерахування сильних сторін та недоліків роботи.
  6. Складання загальної оцінки. Це, так би мовити, вердикт. Фінальне «так чи ні» (допускається до захисту чи ні).

Рецензія – це не тільки зміст, але і оформлення. Для її складання також передбачаються стандарти. У частині шрифту, розміру, інтервалу вимоги ідентичні самому диплому. Особливі вказівки можуть формулюватися в методичних рекомендаціях.

Три головних правила написання рецензії: 1) абсолютна грамотність і дотримання наукового стилю; 2) унікальність; 3) максимально конкретна інформація і доступність викладу.

Хто може стати рецензентом?

Рецензенти дипломних робіт – це фахівці з вищою освітою, яка відповідає темі дипломної роботи. Вони можуть бути практиками або представниками наукового середовища. Додатковим бонусом є наявність наукового ступеня кандидата або доктора наук. Це істотна перевага при виборі рецензента.

Комісія поставиться до рецензії серйозно, якщо її автор:

  • має вчений ступінь;
  • проявляє неупередженість;
  • підходить до оцінки об’єктивно;
  • має бездоганну академічну репутацію;
  • є керівником підприємства, установи, організації, в якій студент проходив переддипломну практику.

Заборонено залучати в якості рецензента співробітників кафедри, за якою закріплений науковий керівник студента, а також осіб з кола його колег або колег автора диплома.

Якщо необхідність підготовки рецензії вводить вас в ступор, звертайтеся в компанію «Диплом-Центр». Ми знаємо, як підготувати бездоганний відгук на дипломну роботу за всіма правилами.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon