Об’єкт і предмет дослідження в курсовій роботі: що це таке і як визначити

Перш ніж приступати до написання вступу до курсової, слід уважно підійти до розгляду таких її елементів, як мета, об’єкт, завдання та предмет курсової роботи, як правило, визначити методологію тощо. Адже вступ – та частина роботи, яку комісія напевно вивчить вздовж і впоперек. Можливо всю роботу від кірки до кірки вони читати і не будуть, але кілька сторінок подужають точно, тому вони повинні бути написані на найвищому рівні. У рамках цієї статті ми зупинимося на таких важливих елементах вступу, як об’єкт та предмет. Багато хто ототожнює дані поняття і просто не бачать між ними різниці, однак такий підхід є помилковим.

 

Що може бути об’єктом та предметом курсової роботи?

Об’єкт покликаний обмежити сферу досліджень, а предмет коротко передає зміст і конкретизує проблему.

Об’єкт є формулюванням, що включає безліч понять, є свого роду загальною тематикою, в яку студент поглиблюватиметься в міру написання курсової роботи. Об’єкт, зазвичай, включає у собі кілька предметів – важливо визначити який з них відноситься до теми і не виходить за її межі. Помилка буде коштувати дорого – будучи основою курсової, об’єкт визначає вектор дослідження, специфіку літератури і не тільки. Якщо допустити помилку на цьому етапі, то швидше за все переписувати доведеться всю роботу.

 

Предмет – це лише частина об’єкта. Він покликаний розкривати властивості чи якусь конкретну проблему у межах.

Ви запитаєте, чому так важливо їх визначити правильно? Все просто, вони:

  • допомагають студенту чітко визначити, що саме він має проаналізувати у своїй роботі. Сьогодні, що в бібліотеках, що в мережі інтернет є величезна кількість матеріалу з будь-якої теми, але відібрати дійсно варту інформацію, проблемно. Інформації багато, проте не завжди у мережі є посилання на достовірні джерела тощо. Наявність застарілих даних в інтернеті, прагнення автора розкрити якнайбільше різних моментів може “дорого обійтися студенту” і відвести від обраної теми дослідження. Як результат, тема не буде розкрита і мету роботи не буде досягнуто;
  • якщо ці елементи курсової роботи будуть неправильно визначені, то вони введуть в оману і самого читача (наукового керівника, рецензента, членів комісії), які чекатимуть на інші висновки і не побачать їх зрештою.

Незважаючи на складність визначення об’єкта і предмета дослідження, важливо постаратися сформулювати їх якомога простіше. В ідеалі виділити по реченню на кожен елемент.

Як правильно виділити предмет із об’єкта дослідження?

Предмет має бути одним із напрямків об’єкта. Щоб було зрозуміліше наведемо приклади з різних галузей знань:

  • курсова робота з історії на тему: “Реформи Егнатона у Стародавньому Єгипті”. Об’єкт – Стародавній Єгипет під час Нового Царства. Предмет – Релігійна реформа Аменхотепа IV;
  • курсова з юриспруденції на тему: “Адміністрування місцевих податків та зборів як об’єкт правового регулювання”. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у сфері правового регулювання адміністрування місцевих податків та зборів України. Предметом дослідження є правове регулювання адміністрування місцевих податків та зборів;
  • курсова робота з менеджменту на тему: “Система організації управлінської праці на підприємстві (на прикладі ТОВ “Сонечко”). Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти аналізу системи організації управлінської праці на підприємстві. Об’єктом дослідження є процес організації управлінської праці на підприємстві ТОВ ” Сонечко».

 

Типові помилки при визначенні об’єкта та предмета дослідження курсової

При визначенні об’єкта студенти дуже часто роблять одні й самі помилки. Мова йде про:

  • невідповідність об’єкту обраній темі дослідження;
  • надмірна абстрактність. Так, конкретизація – це доля предмета, однак і при визначенні об’єкта не варто занадто розмивати межі дослідження;
  • надто вузькі межі, які не дозволяють глибоко вивчити вибрану тему та сформулювати корисні для науки висновки.

 

Визначаючи предмет курсової роботи, студенти також стикаються зі складнощами. І зазвичай цей етап навіть складніший. Найбільш “популярні” помилки:

  • предмет відповідає об’єкту;
  • визначення надто вузьких чи широких меж;
  • розмитість меж предмета.

Дуже часто тема курсової та її предмет повністю збігаються.

Якщо курсова викликає жах і безліч питань або ж на неї просто немає часу, то варто замовити курсову роботу в компанії «Диплом Центр». Наша компанія гарантує високу якість підготовки робіт будь-якої складності. Для авторів не важливо з якого предмету необхідно підготувати дослідження – вони легко впораються з роботою з менеджменту, юриспруденції, банківської справи і не тільки. Автори знають всі нюанси та тонкощі підготовки робіт, і тому ви можете бути впевненими в тому, що письмова праця буде без плагіату, унікальна, оформлена відповідно до ДСТУ тощо.

 

Повірте, вам точно не треба буде виправдовуватися перед науковим керівником за плагіат (забуте посилання), що проскочив у роботу, неправильний шрифт, некоректно встановлені поля, низький показник унікальності або щось ще. При цьому ми можемо похвалитися не лише високою якістю написання робіт, а й пунктуальністю авторів – усі роботи віддаються замовнику вчасно, що дуже важливо. Адже порушення дедлайну може дорого коштувати студенту – у кращому разі оцінка за курсову (яка, до речі, йде в диплом) буде знижена, а в гіршому – це може бути підставою для виключення студента з ВНЗ.

А ще ми можемо похвалитися найдоступнішими цінами на ринку. Курсова від наших авторів коштує приблизно 1000 грн. Ця ціна цілком виправдана, адже вони роблять величезний пласт роботи: підбирають актуальну літературу, складають план роботи, визначають арсенал методів, продумують у деталях основну частину роботи тощо.

 

  • Якими за обсягом мають бути предмет та об’єкт дослідження?

Обидва ці елементи мають бути сформульовані чітко та зрозуміло. Зазвичай кожен із них дорівнює одному реченню, такий обсяг цілком обґрунтований і оптимальний.

  • Скільки часу потрібно на написання курсової?

Все залежить від того, яка спеціальність, тема роботи тощо. Студенту знадобиться на написання гарної роботи не менше місяця, адже, крім вивчення самої теми, йому треба буде ознайомитися з методичними рекомендаціями кафедри, навчитися визначати предмет, об’єкт, вибирати методи, формулювати мету тощо. Наші автори впоратися з поставленим завданням набагато швидше – все вирішується індивідуально з кожним замовником.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon