Обсяг дипломної роботи магістра та бакалавра (2021)

объем дипломной работы

Дипломна робота охоплює, як сніг комунальників, завжди несподівано. І доводиться розгрібати завали питань. Одні з них – скільки і чого писати. У ГОСТах ніякої конкретики. Але є методички, в яких можуть озвучуватися цифри від 65 до 120 аркушів. Давайте розбиратися, від чого залежить цифра Х.

Обсяг дипломної роботи

Диплом від диплому відрізняється. Між дипломом бакалавра і магістра ціла прірва. І ми зараз не про знання, а про рівні складності. Чим значиміша наукова робота, тим більше її вага в прямому і переносному сенсі. Найчастіше зустрічаються наступні цифри:

  • Бакалаври – диплом 65-75 аркушів;
  • Фахівці – диплом 75-90 аркушів;
  • Магістри – диплом 90-120 аркушів.

Так, це не курсова робота на 30 нещасних сторінок. До речі, її теж можна використовувати в дипломі, якщо вибрати ідентичну або схожу тему. Звичайно, якщо за курсач не соромно, і він не був перепроданий п’ять разів.

Приблизне співвідношення сторінок в дипломі: по 1-2 аркуші на вступ, висновок, зміст, список літератури, по 20-25 аркушів на теоретичну, аналітичну і прикладну частину.

Що ще впливає на диплом?

  1. Спеціальність. Є напрями, в яких багатослівність не вітається, так і нічого крім як по суті написати не можна.
  2. Тема. Не кожне питання можна роздути до стану величезної повітряної кулі. Коли нема чого сказати, краще промовчати. Отже, диплом буде менше. У таких випадках акцент робиться на якість.
  3. Напрямок. Технічні та гуманітарні спеціальності і відрізняються специфікою, і форматом. Навіть розмір дисертацій відрізняється в залежності від цього критерію. А дипломи і поготів.

Технарі мають перевагу, але не можуть собі дозволити використовувати прийомчики гуманітаріїв. Тому тут вже незрозуміло, кому пощастило: тим, хто повинен написати 70 аркушів за фактом, або тим, хто може розтягнути «задоволення» ще на 20 сторінок за рахунок майстерності слова. З фізики сильно не наговориш, на відміну від бездонної юриспруденції.

Якщо зовсім нічого писати – не вигадуйте. Або пошукайте матеріал, або залиште все як є. Одну-дві-п’ять сторінок можуть пробачити, але фантазерство і відверту халтуру – ні.

Як збільшити обсяг диплома?

Підсумкове слово завжди залишається за науковим керівником. Якщо він направить на доопрацювання з формулюванням – недостатній обсяг або не повністю розкрита тема – значить, так тому і бути. Насправді, якщо питання тільки в обсязі, це легко виправляється. Ось декілька прийомів:

  1. Використовуйте розгорнуті формулювання. У готовому тексті окремі фрагменти можна уточнити, починаючи з таких слів: таким чином, отже, іншими словами, малося на увазі, автор мав на увазі.
  2. Додайте цитати або наукові думки ще декількох авторів.
  3. Використовуйте таблиці, графіки, схеми, інші інструменти візуалізації. Так інформація займе більший обсяг на аркуші.
  4. Правильно форматуйте сторінки. Різниця між одиничним і полуторним інтервалом рядків істотна. Те ж саме відноситься до полів. Однак не виходьте за рамки рекомендацій в методичці.
  5. Роз’яснюйте значення термінів і абревіатур.
  6. Додавайте свої думки. Диплом – це ж авторська робота. Тому цілком до речі будуть фрази з серії: вважаю за доцільне висвітлити це питання, думка автора представляється переконливою, як показує практика, не можна не погодитися тощо.

Головне – не перестаратися ні з одним з цих прийомів. У гонитві за кількістю якість як і раніше залишається на першому місці. Не забувайте, ви ж все-таки без п’яти хвилин дипломований фахівець.

Залишилися питання? Компанія «Диплом-Центр» обов’язково на них відповість. А ще ми пишемо на замовлення дипломні роботи з будь-яких тем і приведемо вас до успішного захисту, позбавивши від зайвих проблем.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon