Огляд літератури у дипломі

Написання та захист дипломної роботи – останній крок, який належить зробити студенту на шляху до мрії. Зробити його непросто – випускна кваліфікаційна робота досить вимоглива щодо підготовки. Йдеться про високий показник унікальності, відсутність плагіату, дотримання всіх вимог до оформлення роботи і не тільки. Крім цього, робота такого рівня покликана продемонструвати все, чому студент навчився за роки навчання у ВНЗ – аналізувати великий обсяг інформації, уміння критично мислити, уміння пов’язувати теорію із практичними дослідженнями тощо. На кожному з етапів підготовки роботи є свої труднощі. У цій статті зупинимося на визначенні такої частини роботи, як літературний огляд та вимоги до неї.

 

Літературний огляд у дипломі: що це таке?

Літературний огляд покликаний показати, наскільки відповідально студент підійшов до вивчення питання, що є предметом дослідження. У цій частині роботи викладаються та аналізуються джерела по заданій темі. За замовченням передбачається, що тема дипломної є актуальною (на жаль, це далеко не завжди так й іноді студентам не щастить) і по ній у мережі та в бібліотеках є багато різних джерел – книг, статей у журналах та газетах, тезах тощо. Але все нам не потрібно точно. При виборі джерел для дипломної слід враховувати наступне:

  • щоб дипломна мала практичну та теоретичну значущість для науки, вона має ґрунтуватися на авторитетних джерелах. Як би добре не навчався студент чи аспірант, у нього немає за плечима того досвіду, який є у професора, відповідно, його роботи навряд чи будуть такі цінні і тому якщо вибір є (а він, як правило, є завжди) краще використовувати роботи авторитетних вчених;
  • щоб дослідження не стало переливанням з пустого в порожнє та компіляцією різних ідей та думок на тему, варто звернути увагу на «свіжі» джерела. Це дозволить придумати щось нове і дійсно досягти успіху. Порогом актуальності зазвичай є 5-річний термін давності видання книги, статті тощо. Якщо й проскочить якесь старе джерело – нічого страшного, головне, щоб основний масив складався з нових.

Літературний огляд включається у дипломну роботу. Він також має місце і в магістерській, і дисертації. Чим серйозніша робота – тим більший обсяг.

Як писати літературний огляд диплому?

 

Огляд літератури – це опис статей, тез та інших публікацій, які стали основою для формування позиції студента з того чи іншого питання. Чіткої схеми написання немає, так само як і усталених кліше. Особливості написання огляду залежить від манери подачі інформації автором (студентом), специфіки теми тощо. По суті кожне джерело необхідно описувати з погляду його “особливості” (щоб зробити це дайте відповідь собі на запитання: “Чому саме це джерело було важливим для написання дипломної?”.

Тут правда варто відзначити, що в жодному разі не можна забувати про коректність по відношенню до вчених, праці яких зазнають аналізу в дипломній. Що похвали, що критика мають бути коректними, помірними, об’єктивними тощо. Бувають ситуації, коли студент хоче здаватися добрим перед науковим керівником, бере за основу його роботу та починає співати дифірамби – виглядає це безглуздо та смішно. Або ж навпаки, критика не ґрунтується ні на чому і висловлюється у форматі “Ця позиція зовсім незрозуміла…”, “Така думка помилкова…” тощо.

Чи важко писати літературний огляд? Трохи. Знайти джерела по темі зазвичай нескладно, написати коротке резюме по кожному – теж, але ж необхідно ще систематизувати їх, знайти схожість і відмінності.

План літературного огляду

 

Щоб огляд літератури не викликав нарікань з боку наукового керівника та не викликав питань на захисті, необхідно дотримуватися такого алгоритму:

  • визначити приблизну кількість джерел, які знадобляться для написання роботи. Радимо заглянути ще в методичні рекомендації – там вказується кількість, яка є мінімумом;
  • вивчити джерела по заданій темі та виконати опис. Тут все залишається на розсуд студента – опис може бути аналітичним, порівняльним чи реферативним;
  • обґрунтувати актуальність роботи.

Якщо це завдання здається вам непосильним або просто не хочеться витратити кілька тижнів, а то й місяців життя на монотонну і, м’яко кажучи, не найцікавішу роботу, варто замовити дипломну роботу в компанії “Диплом Центр”. Ми представлені на ринку України давно і знаємо, якою має бути бездоганна дипломна робота, яка точно буде допущена до захисту. Замовляючи роботу в нас, ви отримуєте не тільки якісний текст, що відповідає всім вимогам, що пред’являються до нього, але і швидке виконання поставленого перед автором завдання. Жодних порушень дедлайнів або пропущених вимог щодо оформлення та змісту! Та ще й за цілком доступною ціною.

 

  • Скільки сторінок має займати огляд літератури?

Це нічим чітко не регламентовано. Орієнтовно у дипломній ця частина роботи займає 2-3 сторінки.

 

  • Чи важливим є унікальність при написанні огляду літератури?

Звичайно, адже під час перевірки програма не розмежовує, яка частина роботи містить плагіат і просто видає загальну цифру.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon