Анотація дипломної роботи – як писати?

anotacija

Анотація – обов’язкова частина випускної кваліфікаційної роботи, без якої доступ до захисту неможливий. У ній немає нічого складного, якщо за плечима вже зроблено таку величезну працю, як диплом. Але як умістити в кілька абзаців всю суть проведеного дослідження? Давайте розбиратися.

 

Поняття та особливості анотацій до дипломів

 

Члени комісії на захисті не дуже хочуть витрачати час на прочитання всієї дипломної роботи, саме тому вони детально вивчають анотацію. У цьому блоці буквально на 1-2 аркушах описується, у чому призначення, яка структура диплома, перераховуються його формальні ознаки та вказуються особливості теми та досліджуваного питання.

 

Всі ми пам’ятаємо перекази в школі. Так от, анотація дуже нагадує такий формат. Плюс до опису змісту диплома у ній зазначаються дані про автора. Іншими словами, це візитна картка студента, яка допомагає сформувати перше враження. Звичайно, краще, щоб воно було максимально приємним.

Пам’ятайте! Анотація не має шансів бути не поміченою або не прочитаною. Тут на увазі кожна буква і кома. Якщо друкарську помилку або помилку в дипломній роботі можна не виявити, то зміст анотації має бути бездоганним.

Види і класифікація анотацій

 

Найпоширеніша градація – за темою дослідження. Наприклад, анотація до дипломної роботи з права, фінансів, менеджменту, генної інженерії і так до безкінечності. Ще один принцип класифікації – на кшталт ВКР: анотація може бути до дипломних робіт чи дипломних проектів.

 

Найзначніший для студента критерій – розгорнутість. Найчастіше потрібні стислі інструкції. Однак іноді викладачі наголошують на максимальному обсязі. Перший варіант, звичайно ж, зручніший.

У стислому вигляді вказуються:

  • дані про студента і факультет;
  • інформація про виконану роботу – починаючи від наукової новизни і завершуючи поставленими цілями;
  • блок з результатами та висновками, описом областей, в яких отримані напрацювання можуть застосовуватися або бути корисними.

 

Щодо обсягу в символах, анотація буде втричі менше тієї статті. Помістити головне потрібно в 600-800 знаків без пробілів, якщо це бакалаврська робота, і в 1500-2000 символів, якщо до захисту готується майбутній магістр. Дрібниці? У цьому й складність – написати головне із 80-100 сторінок диплома на одному аркуші.

Пам’ятайте! Анотація має бути унікальною. Не можна просто взяти та скопіювати окремі абзаци чи речення зі вступу чи висновку. Суть викладається своїми словами.

Правила написання анотації

 

Ця частина дипломної роботи пишеться в кінці, коли вже повністю готове дослідження. У процесі підготовки диплома можна паралельно відзначати пункти, які будуть у короткому описі. Анотація повинна відповідати таким правилам:

  1. Грамотність – якісна перевірка та вичитка тексту.
  2. Достовірність – лише справжні факти.
  3. Повна відповідність диплому – відсутність висновків та аргументів, яких немає в основному дослідженні.
  4. Логічність – анотацію не можна вважати просто набором розумних, але безладних між собою тез. Повинна простежуватись вся концепція диплома.
  5. Науковий стиль – у самому академічному його прояві, надто сухий, надто серйозний. У цьому випадку такий підхід вважається єдино вірним.

Для анотації важлива інформативність, щоб кожен бажаючий прочитав цей текст і зрозумів суть дипломної роботи, а ще краще – захотів її повністю прочитати, тому що цікаво.

Корисно! Анотація – порятунок для студентів, які не впевнені у своїй дипломній роботі. Якщо вона буде бездоганно підготовлена, у комісії різко зменшиться бажання «завалювати» та ставити додаткові питання.

Типові помилки під час підготовки анотацій

 

Студенти часто недооцінюють значення анотації чи плутають її сенс. Важливо пам’ятати, що цей блок:

  • не вступ – більш стислий фрагмент і включає результати;
  • не план – навіть не розгорнутий план, не настільки сухо;
  • не висновок – тут мають відбиватися як висновки, так і мета, методика, об’єкт, предмет;
  • не ліричний текст – лише сухі факти, науковий стиль.

Чи можна назвати інструкцію тезами? Швидше так. Але це чітко пов’язані з собою, послідовні, об’єднані змістом тези. Ігнорування цього правила вважається найпоширенішою помилкою. Викладачі читають анотації і часто не розуміють, чому воєдино зібрані окремі розумні абзаци, які ніяк не поєднуються між собою.

 

Більш детальну інформацію про те, як самостійно підготувати інструкцію та де замовити дипломну, готовий матеріал, ви отримаєте на сайті компанії «Диплом Центр». Вже багато років ми є надійними помічниками студентів та ніколи не підводимо!

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon