Доповідь до дипломної роботи: правила складання

Після написання дипломного проекту та його оформлення обов’язковим етапом є захист. Щоб оцінити роботу викладачеві, недостатньо просто її прочитати, тому студент має виступити перед комісією. Перед виступом необхідно написати доповідь згідно з правилами та нормами, які встановлює Міністерство Освіти. При формуванні доповіді та захисту, як правило, викладачі оцінюють правильність вираження думок та чіткість речень. З цієї причини дуже важливо написати доповідь на диплом грамотно та у строгій відповідності до рекомендацій.

 

Що таке доповідь?

Доповідь – своєрідний документ, який обов’язково враховується під час оцінювання дипломної роботи. Зазвичай студенту необхідно написати промову в рамках 3 або 4 аркушів А4, яка лаконічно відобразить суть теми та дослідження, що розкривається. Деякі види доповідей формуються з урахуванням допоміжних компонентів: презентацій чи матеріалів. Якщо говорити не академічною мовою, доповідь – це короткий опис суті дипломного проекту.

 

Структура доповіді

Насамперед у доповіді є відгук автора та рецензія від викладача. Крім цього, документ зазвичай складається із чотирьох ключових пунктів. Для спрощеного вивчення рекомендується розглянути цю таблицю:

Найменування пункту

Суть викладу

Час викладу

Вступ до доповіді

 

Привітання, розкриття мети, суть, предмет, об’єкт дослідження 3-5 хвилин (залежно від індивідуальних вимог ВНЗ)
Методична складова

 

Перелік методик, використаних у роботі. Згадування особистих методів, послідовність роботи та презентація (у вигляді таблиць, діаграм, графіки та ін.) 3-5 хвилин (можливо і більше – залежить від рекомендацій викладачів)
Підсумки Пропозиція особистих рекомендацій щодо вирішення поставленої проблеми. Підтвердження чи спростування гіпотез тощо від 3 до 7 хвилин
Висновок

 

Позначення важливості розкритої теми, перспективи її подальшого розгляду та вирішення проблематики від 3 до 5 хвилин (залежно від рекомендацій ВНЗ)

Можна зробити висновок, що написання дипломної роботи відповідно до структури має відповідати часу до 20 хвилин. Цього достатньо, щоб лаконічно розповісти про дослідження та отримати хорошу оцінку. Також не варто забувати про правильне оформлення роботи та списку літератури.

 

Як оформити доповідь до дипломної роботи?

Щоб правильно оформити доповідь та захистити диплом, необхідно забезпечити грамотне оформлення. Для цього варто врахувати такі нюанси:

  1. Спочатку описується актуальність дослідження, і навіть об’єкт і предмет. Інформація має бути короткою, але змістовною: не більше двох абзаців.
  2. Наступний етап оформлення – опис методів, які були використані для написання роботи. Тут же вказуються цілі та завдання, які потрібно виконати.
  3. Під час оформлення враховується практична частина: студенту важливо розповісти про дослідження у правильній послідовності. Необхідно здійснити невеликий переказ вмісту.
  4. Поліпшення та рекомендації. Можна додати власні аргументи про виявлену проблему.
  5. Наприкінці роботи обов’язково використовується список літератури, використаної під час реалізації доповіді.

Деякі ВНЗ вимагають оформлення документа у двох варіантах: рукописному та друкованому. Параметр залежить від викладачів. Текст обов’язково повинен мати структуру, розділи та відповідати обсягу. Не повинно перевищувати 90 сторінок друкованого тексту.

Правила читання доповіді на захисті

Для якісного захисту роботи студенту рекомендується вивчити прості правила.

  • Правильно вступайте. Вкажіть прізвище, ім’я по-батькові, курс, факультет.
  • Розкажіть про мету роботи, актуальність, проблему.
  • Вкажіть, які завдання має вирішити дипломна робота.
  • Перейдіть до основної частини плавно відповідно до розділів.
  • Аналізуйте, надавайте факти дослідження.
  • Перейдіть до завершальних висновків.
  • Дякуйте викладачам за надану увагу.

Звертайтеся до комісії шанобливо, намагайтеся не поспішати, кажіть розмірено. Настійно рекомендується кілька разів потренуватися вдома або у спокійній обстановці. Впевненість у собі та грамотність викладу думок – 50 % успіху захисту дипломного проекту.

 

Висновки

Так, складання доповіді та її захист – складні, але водночас здійсненні завдання. Не бажаєте витрачати час на самостійне написання? Виникають проблеми? Тоді варто звернутися до компанії «Диплом Центр», щоби замовити дипломну роботу під ключ. Послуга виконується фахівцями з вищою освітою та досвідом, якого достатньо для того, щоб студент отримав “відмінно”.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon