6 основних помилок під час оформлення дипломної роботи

Дипломна робота – те, що наприкінці навчання у вищому навчальному закладі чекає на кожного студента. І незважаючи на те, що у процесі навчання кожен пише курсові роботи, з дипломом труднощів набагато більше. Помилково вважати, що це та ж курсова робота лише у збільшеному обсязі. Випускна кваліфікаційна робота вимагає посидючості, уважності та покликана продемонструвати, чому навчилася людина за роки навчання у ВНЗ.

 

Впоратися з дипломною роботою часто не можуть навіть відмінники, що вже говорити про студентів, які мають посередні знання. Труднощі чекають студента просто на кожному кроці, починаючи від вибору теми дослідження і закінчуючи днем ​​захисту, коли важко передбачити, які питання ставлять члени комісії. У нашій статті ми розберемо найпопулярніші помилки в оформленні дипломної роботи.

 

Помилка 1. Мета та завдання сформульовані нечітко

 

Приступивши до написання дипломної роботи, насамперед необхідно визначити мету та завдання наукового дослідження. Це необхідно зробити для того, щоб намітити вектор досліджень та скласти докладний план. В іншому випадку, праця може виявитися величезною за обсягом, але абсолютно марною – кидаючись з боку в бік провести глибоке дослідження не вийде, і всі питання, які порушуються в роботі, будуть поверхневими.

 

Говорячи про мету диплома, варто зазначити, що вона має бути чіткою та лаконічною. Тут не повинно бути жодних завуальованих формулювань, двозначних тлумачень, великої кількості термінів, красивих фраз тощо. Щоб сформулювати мету і при цьому стиль її написання був науковим та стилістично правильним, зазвичай достатньо 1-2 речень. Завдання – це свого роду алгоритм досягнення поставленої мети. Вони мають бути сформульовані послідовно в міру необхідності їх виконання.

 

Завдання в жодному разі не повинні замінювати мету, дублювати її тощо. Завдання варто подавати списком (пунктами). Для їхнього формулювання можна використовувати наступні дієслова:

  • систематизувати;
  • розмежувати;
  • виділити;
  • класифікувати;
  • проаналізувати та інші.

Кожне завдання також має бути чітким та зрозумілим. Зазвичай це одне речення.

 

Помилка 2. Низька унікальність роботи

Зрозуміло, кожна наукова праця базується на попередніх наукових дослідженнях. Проте захоплюватися цитуванням нехай і авторитетних учених не варто. Дипломна робота – це не компіляція наукових ідей та суджень на те чи інше питання практичного чи теоретичного характеру. У дипломній роботі має бути велика кількість тексту, написаного автором.

Оптимальний показник унікальності для дипломної роботи становить близько 60-70%. Кожен ВНЗ встановлює свої вимоги до цього показника. Про них говорить методичка кафедри.

 

Помилка 3. Спроби хитрувати

Сподіватися, що науковий керівник не помітить спотворення цитат для того, щоб вони підходили до роботи, не варто. Люди у науці – люди з досвідом, вони такі хитрощі помітять дуже легко. Репутація буде безнадійно зіпсована, особливо це небезпечно для тих, хто планує пов’язати життя з наукою та вступати до аспірантури.

 

Помилка 4. Присвоєння чужих ідей та думок

Видавати чужі думки та ідеї за свої не варто. Програма “Антиплагіат” легко розпізнає такі дії, навіть якщо робилися спроби перефразування та використання синонімайзерів – наслідки будуть найсумнішими. Наявність плагіату в роботі – це, мабуть, найгірше зауваження до роботи студента. Адже тут не просто не враховано технічних вимог до роботи, а йдеться про недобросовісність студента. На кожну цитату за текстом має бути посилання, оформлене відповідним чином.

 

Помилка 5. Неправильне оформлення з технічного погляду

Дипломна робота – це високий рівень стандартизації. Питання оформлення регламентуються не лише ДСТУ (правила оформлення посилань), а й методичними рекомендаціями відповідної кафедри ВНЗ, на якій виконується робота. Робота має бути приведена у відповідний зовнішній вигляд. Йдеться про правильний шрифт (як правило, це Times New Roman), його розмір (частіше 14), відступи, інтервали, абзаци, про те, які мають бути межі сторінки тощо. Також будь-яка таблиця, графік, діаграма повинні мати назву, правильний підпис та розміщуватись у тексті роботи, а не виноситись у додаток.

 

Помилка 6. “Ненаукова мова”

Скрізь “Я” – це неправильно. Зрозуміло, що це ваша робота і ніхто не сперечається з цим, але не варто недооцінювати внесок наукового керівника в її написання, а також нівелювати досягнення вчених, які займалися розробкою даної теми. Не можна писати “Я вважаю…”, “Я не згоден з…”, “Мені здається…”, “Я думаю…”, “В результаті дослідження я дійшов висновку про…”. За текстом має бути “ми”, а критика має бути у максимально коректній формі. Наприклад, “Дозволимо собі не погодитися з позицією …”, “Здається можливим не погодитися з точкою зору, висловленою …”, “На нашу думку, помилково вважати, що …” тощо.

 

І це лише частина помилок, яких можна припустити у процесі написання випускної кваліфікаційної роботи. Якщо у вас немає часу розбиратися в нюансах і тонкощах написання диплома, або є сумніви в тому, що ця робота виявиться під силу, замовити дипломну роботу можна в компанії «Диплом Центр». Ми гарантуємо високу якість послуг, пунктуальність авторського колективу, а також доступні ціни на всі послуги.

Залиште коментар до статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Right Menu Icon